Nyheder / EU 18. januar 2024

EU-bilsalget skiftede gear i 2023: Stor fremgang

image description

Mere end 10 millioner nye biler indtog EU’s veje i 2023, som var et år præget af stor fremgang. Elbilerne fyldte markant mere i salget og opnåede en markedsandel på 14,6 procent.

Efter flere år med et udfordret EU-bilsalg, bød 2023 på tiltrængt fremgang. EU fik 10,5 millioner nye biler, hvilket er knap 14 procent flere end i 2022. Alle EU-markeder oplevede vækst med undtagelse af Ungarn. Også Danmark fik et godt bilår med en vækst på 17 procent.

De udfordringer, der har præget det danske bilsalg de seneste år, har også haft stor indflydelse på de øvrige lande i EU. Vi glæder os over, at det i 2023 er lysnet, og der er igen blevet leveret mange nye biler til EU-borgerne,” siger Mads Rørvig, Adm. Direktør for De Danske Bilimportører.

Ligesom på det danske marked, var der også store forskydninger i drivmiddelfordelingen i EU. Der blev registreret 1,5 millioner elbiler og de udgjorde dermed 14,6 procent af det samlede EU-bilsalg. Det på trods af en tilbagegang i december måned, der blandt andet var drevet af et fald i det tyske elbilsalg på 47,6 procent sammenlignet med 2022. Det kan blandt andet skyldes, at tidligere tilskudsordninger er blevet afskaffet.

Danmark var blandt frontløberne blandt EU-landene med en vækst i elbilsalget på mere end 103 procent – kun Belgien, Estland og Grækenlands elbilsalg steg procentvis mere.

Danskerne er glade for elbiler, og Danmark er et godt forbillede for de andre EU-lande, når det gælder elbilsalget. Det er væsentligt, at skabe gode vilkår for flere elbiler i hele EU, og her spiller incitamenter en stor rolle. Tyskland er et godt eksempel på, at det kan få store konsekvenser for elbilsalget, hvis incitamenterne reduceres for tidligt,” siger Mads Rørvig, Adm. Direktør i De Danske Bilimportører.

 

Statistik fra EU i 2023

Yderligere oplysninger

Citater mv.
Mads Rørvig
Adm. direktør
Data mv.
Kristine Bonnerup Vind
Konsulent

FAKTA

Bilindustrien er arbejdsgiver for 13 millioner europæere. I den europæiske union bliver der produceret knap 13 millioner biler, hvor de største producenter er Tyskland, Spanien, Frankrig og Tjekkiet (2020). På globalt plan blev der solgt 63 millioner biler, hvoraf 15.7 procent af dem blev afsat i EU i 2020, ud af de 11.7 millioner motordrevne køretøjer, var størstedelen, 10 millioner, personbiler. 5.2 millioner biler blev eksporteret af EU i 2020 og prisen for disse biler var over 900 milliarder kroner.

Kildeangivelse

De Danske Bilimportører, ACEA