Nyheder / Bilsalg 15. august 2024

Varebilsalg i vækst trods sommerferiepræget juli

image description

Sommerferien lagde en dæmper på vare- og lastbilsalget i juli, men der var endnu engang vækst at hente i varebilsalget, der har været i fremgang i hele 2024.

Der var endnu engang vækst i varebilsalget i juli måned, da der trillede 1.299 nye varebiler på vejene. Det svarer til en mindre stigning på 5,5 procent sammenlignet med juli sidste år. Varebilsalget har været præget af vækst i hele 2024, og det er 10. måned i træk, at der er fremgang at spore i salget. Fremgangen i juli sker på trods af, at salget i sommerferiemåneden kom helt ned i tempo, og det var det laveste antal solgte varebiler på en måned i 2024 indtil videre.

”Varebilsalget i juli har, ligesom personbilsalget, været præget af sommerferien, og det er helt almindeligt, at salget i denne måned kommer mere ned i gear. Det er kun positivt, at salget alligevel formår at overhale statistikkerne fra 2023,” siger Mads Rørvig, adm. direktør i Mobility Denmark.

Lastbilerne var i juli måned også præget af sommerferien, da det ligeledes var det laveste antal nyregistreringer af lastbiler på en måned i 2024. Der trillede 246 nye lastbiler ud på de danske veje i sidste måned, og det er 24 færre end i juli måned 2023, hvilket svarer til en mindre nedgang på 8,9 procent. Salget år til dato er dog steget med 14,1 procent sammenlignet med samme periode i 2023. Samtidig falder andelen af nye eldrevne lastbiler.

”Juli er almindeligvis en stille måned på salgsfronten, men antallet af nye lastbiler er stadig godt med i år sammenlignet med sidste år. Vi tror på, at den nye pulje til grønne lastbiler vil have en stor og positiv effekt på området. Der er fint tempo i salget, nu mangler det bare at blive grønnere,” siger Mads Rørvig, adm. direktør i Mobility Denmark.

Mobility Denmark udsender hver måned en pressemeddelelse om salget af varebiler, lastbiler og busser i Danmark på baggrund af data fra bilstatistik.dk

Endnu en måned i vækst

Varebilsalget har været i vækst igennem hele 2024, og trods lave salgstal var juli ingen undtagelse. Der blev indregistreret 246 nye varebiler i juli 2024, og det er 68 flere end i juli 2023, hvilket svarer til en mindre stigning på 5,5 procent. Varebilsalget, der har været i vækst i de seneste 10 måneder, er steget med mere end 20 procent i 2024 sammenlignet med 2023.

Små forskydninger i drivmiddelfordelingen

Drivmiddelfordelingen i juli måned var stort set uændret sammenlignet med juli 2023. Der var kun mindre forskydninger på under 2 procentpoint blandt de forskellige typer af drivmidler. Den største fremgang fandtes i andelen af benzinvarebiler, der steg med 1,7 procentpoint. Der var også en lille fremgang at se i elandelen, der steg med 1,1 procentpoint sammenlignet med samme måned sidste år. Den største forandring fandtes hos hybridvarebilerne, hvis andel faldt med 1,8 procentpoint.

Juli følger årets tendenser i vægtklasse

I 2024 er varebilerne i den mellemtunge vægtklasse (2.501-3.490 kg) indtil videre blevet mere populære end sidste år, og dette var også tilfældet for salget i juli. 689 af de nye varebiler befandt sig i den mellemtunge vægtklasse, og denne type var derfor klart den mest foretrukne. De mellemtunge varebiler udgjorde 53 procent af salget i juli, og det er en stigning på 2,7 procentpoint sammenlignet med juli 2023. Varebilerne i den tunge vægtklasse (over 3.491 kg) var den mest foretrukne kategori, da de udgjorde 24,8 procent af salget. Andelen er stort set uændret sammenlignet med juli sidste år. Modsat faldt andelen af bilerne i den lette vægtklasse (op til 2.500 kg) til 22,2 procent, som svarer til et lille fald i andelen på 2,9 procent.

Lastbilsalg på sommerferie

Lastbilsalget var igen i år præget af sommerferien i juli måned. Der kom 246 nye lastbiler til, som er lidt færre end i juli 2023, hvor der blev indregistreret 270 nye lastbiler. Den lille forskel på 24 lastbiler svarer til en mindre tilbagegang på 8,9 procent, men overordnet er lastbilssalget i 2024 indtil videre steget sammenlignet med samme periode i 2023.

Elandelen falder

Antallet af diesellastbiler stiger, mens elandelen er mindre, end det var for et år siden. Andelen af diesellastbiler er steget med 2,9 procent sammenlignet med juli 2023, og de udgjorde hele 93,2 procent af nyregistreringerne i juli 2024. Elandelen faldt med tilsvarende 2,9 procent, og ellastbilerne udgjorde kun 5,3 procent af de nye lastbiler i sidste måned. Ansøgningsvinduet til den grønne pulje til ellastbilerne er dog snart åbent,  og det vil sandsynligvis kunne bidrage til at øge elandelen i salget, når midlerne uddeles.

Mindre andel af tunge lastbiler i juli

Selvom lastbilerne i den tunge vægtklasse (over 24 ton) fortsat var den mest foretrukne vægtklasse i juli, faldt deres andel betydeligt. Lastbilerne i den tunge vægtklasse udgjorde 61,8 procent af nyregistreringerne, og det svarer til et fald på 6,7 procentpoint sammenlignet med juli 2023. Lastbilerne i den mellemtunge vægtklasse (16-24 ton) var modsat i fremgang, og andelen af mellemtunge lastbiler steg med 4,8 procentpoint. Lastbilerne i den mellemtunge vægtklasse udgjorde 24,8 procent af salget i juli, mens lastbilerne i den lette vægtklasse (op til 16 ton) udgjorde en andel på 13,4 procent. Andelen af lette lastbiler var steget med 1,9 procentpoint sammenlignet med samme måned sidste år.

400 nye busser i år

I juli måned blev der indregistreret 49 nye busser. Det betyder, at bussalget rundede 400 nyregistrerede enheder i år, og det er en stigning i salget på 59,4 procent sammenlignet med samme periode sidste år. Salget i juli faldt dog for første gang i år med 24,6 procent, da der blev solgt 16 færre busser end i juli 2023. Der bør dog tages forbehold for, at salg ofte sker i større partier, og at der bliver solgt relativt få enheder på dette område. Analysen er derfor baseret på et mindre datasæt sammenlignet med vare- og lastbilsområdet.

Pressefoto

Klik her

Kildeangivelse

Gengivelse af pressemeddelelsens tekstindhold bedes kildeangivet: Mobility Denmark

Gengivelse af tal og statistikker bedes kildeangivet: Bilstatistik.dk

Yderligere oplysninger

Citater mv.
Mads Rørvig
Adm. direktør
Data
Kristine Bonnerup Vind
Konsulent

Fakta 

Mobility Denmark er brancheorganisation for bilproducenter, bilimportører, ladeoperatører, finansierings- og leasingselskaber samt delebilstjenster og biludlejning.

Kildeangivelse

Gengivelse af tekst: Mobility Denmark

Gengivelse af tal og statistik bedes kildeangivet: bilstatistik.dk