Nyheder / Bilsalg 12. september 2024

Vare- og lastbilsalget er blevet grønnere

image description

Trods fald i antallet af nye vare- og lastbiler i august, viser tallene en betydelig fremgang i nye køretøjer på el.

I august måned oplevede varebilsalget et fald, da der blev indregistreret 1.979 nye varebiler. Det svarer til et fald på 10,3 procent sammenlignet med august sidste år, hvor der kom 2.207 nye varebiler på vejene. På trods af faldet i august er der dog stadig tale om en generel vækst for året med en samlet fremgang på 16,5 procent i varebilsalget år til dato. Derudover er varebilsalget blevet grønnere, da andelen af eldrevne varebiler steg i august 2024 sammenlignet med samme måned sidste år.

“Varebilsalget i august har taget et dyk, men det er vigtigt at huske, at vi stadig ser en imponerende vækst samlet set for året. Med en stigning på 16,5 procent år til dato forventer vi et godt resultat for 2024. Samtidig stiger andelen af grønne varebiler, hvilket er meget glædeligt,” siger Mads Rørvig, adm. direktør i Mobility Denmark.

I august 2024 var lastbilsalget stadig præget af sommerferie, hvilket resulterede i tilbagegang – dog fra et meget højt udgangspunkt, da der blev indregistreret et stort antal nye lastbiler i august 2023. Der blev indregistreret 330 nye lastbiler i august, hvilket er 506 færre end i august sidste år, svarende til et fald på 60,5 procent. På trods af denne tilbagegang for måneden ligger lastbilsalget år til dato kun 3,2 procent lavere end samme periode i 2023. Samtidig er elandelen blandt nye lastbiler steget betydeligt, hvilket betyder, at de grønne lastbiler nu fylder markant mere

“August har været en stille måned for lastbilsalget, men det samlede salg for året ligger stadig på et fint niveau. Vi forventer, at den nye pulje til grønne lastbiler vil få en positiv indflydelse fremadrettet, så vi ikke kun ser flere lastbiler på vejene, men også flere af de grønne,” siger Mads Rørvig, adm. direktør i Mobility Denmark.

Mobility Denmark udsender hver måned en pressemeddelelse om salget af varebiler, lastbiler og busser i Danmark på baggrund af data fra bilstatistik.dk

Solid vækst fortsætter trods tilbagegang i august

Varebilsalget oplevede en nedgang i august 2024 for første gang siden september sidste år. Der blev i august indregistreret 1.979 nye varebiler, hvilket svarer til et fald på 10,3 procent sammenlignet med august 2023. På trods af tilbagegangen er varebilsalget år til dato stadig 16,5 procent højere sammenlignet med sidste år, hvilket vidner om en solid vækst gennem 2024.

Tydelige forskydninger i drivmiddelfordelingen

I august 2024 var der tydelige forskydninger i drivmiddelfordelingen sammenlignet med samme måned sidste år. Dieselvarebiler faldt med 7,5 procentpoint, mens benzinvarebiler steg med 6,1 procentpoint. Elvarebilerne oplevede en stigning på 1,6 procentpoint, mens plug-in hybridernes popularitet faldt med 0,3 procentpoint.

Mellemtunge vægtklasse var den mest populære i august

I august måned var varebilerne i den mellemtunge vægtklasse (2.501-3.490 kg) igen den mest populære kategori, hvor 1.123 af de nye varebiler befandt sig. Denne vægtklasse udgjorde 56,8 procent af de nyregistrerede varebiler, hvilket er en stigning på 1,1 procentpoint i forhold til august 2023. Andelen af varebiler i den lette vægtklasse (op til 2.500 kg) voksede også en smule, da 471 biler blev registreret i denne kategori, svarende til 23,8 procent af salget – en stigning på 1,24 procentpoint fra sidste år. Modsat oplevede de tungeste varebiler (over 3.491 kg) et fald i popularitet, hvor deres andel faldt til 19,5 procent, hvilket er et fald på 2,34 procentpoint sammenlignet med august sidste år.

Lastbilsalget fortsat påvirket af sommerferie i august

August måned 2024 faldt lastbilsalget markant med 330 nye lastbiler på vejene sammenlignet med 836 i august sidste år. Det svarer til en tilbagegang på hele 60,5 procent, men det skyldes primært et meget højt indregistreringstal i august 2023. Trods faldet i august måned er det samlede lastbilssalg for 2024 dog kun 3,2 procent lavere end på samme tidspunkt sidste år.

Markant stigning i elandelen

I august 2024 udgjorde diesellastbilerne 86,1 procent af de nyregistrerede lastbiler, hvilket er et fald på 7,4 procentpoint i forhold til august 2023, hvor de stod for 93,5 procent af salget. Elandelen steg derimod markant til 13,9 procent, en stigning på 8,2 procentpoint sammenlignet med sidste år, som er en markant forøgelse.

Fald i andelen af tunge lastbiler i august

I august var lastbilerne i den tunge vægtklasse (over 24 ton) fortsat den mest populære kategori, men deres andel faldt sammenlignet med året før. Lastbiler i denne vægtklasse udgjorde 56,36 procent af nyregistreringerne, et fald på 6,79 procentpoint i forhold til august 2023. Derimod steg andelen af mellemtunge lastbiler (16-24 ton) til at udgøre 27,27 procent af salget, hvilket svarer til en stigning på 2,75 procentpoint. Lastbilerne i den lette vægtklasse (op til 16 ton) oplevede også fremgang og udgjorde 16,36 procent af nyregistreringerne, hvilket er en stigning på 4,04 procentpoint sammenlignet med august sidste år.

Bussalget passerer 400 nyregistreringer i 2024

I august måned blev der indregistreret 16 nye busser, hvilket er et markant fald på 75,4 procent sammenlignet med de 65 busser, der blev registreret i august sidste år. Trods den store nedgang i august er bussalget for året samlet set steget med 31,6 procent sammenlignet med samme periode i 2023, som nu er oppe på 416 busser, hvilket betyder, at bussalget stadig har haft et stærkt år samlet set. Der bør dog tages forbehold for, at salg ofte sker i større partier, og at der bliver solgt relativt få enheder på dette område. Analysen er derfor baseret på et mindre datasæt sammenlignet med vare- og lastbilsområdet.

Pressefoto

Klik her

Kildeangivelse

Gengivelse af pressemeddelelsens tekstindhold bedes kildeangivet: Mobility Denmark

Gengivelse af tal og statistikker bedes kildeangivet: Bilstatistik.dk

Yderligere oplysninger

Citater mv.
Mads Rørvig
Adm. direktør
Data
Kristine Bonnerup Vind
Konsulent

Fakta 

Mobility Denmark er brancheorganisation for bilproducenter, bilimportører, ladeoperatører, finansierings- og leasingselskaber samt delebilstjenster og biludlejning.

Kildeangivelse

Gengivelse af tekst: Mobility Denmark

Gengivelse af tal og statistik bedes kildeangivet: bilstatistik.dk